יש סדנאות שלוקח להן זמן להבשיל. כזאת היתה הסדנה הזאת. בעקבות הרבה בקשות של תלמידים לקבל מידע על תרגול יעיל בבית, נולדה בשעה הטובה הסדנה שמרכזת בתוכה את מירב הידע הנחוץ בנושא.
אמנם לקח לי זמן עד שהאסימון להעביר סדנה כזאת נפל, אבל מרגע שנפל הוא התפשט כאש בשדה קוצים. לראשונה בתולדות הסטודיו, הסדנה התמלאה עד אפס מקום תוך שלושה ימים ולתלמידים שרצו להירשם לא נשאר מקום וכך עוד לפני שהתקימה הסדנה בפעם הראשונה, כבר חיכתה קבוצת אנשים למועד ב' שלה.
אז היו לנו שני מחזורים לאותה סדנה בהפרש של חודש אחד מהשני: הראשון היה בשבת שמשית של נובמבר והשני נפל על ה-סופה המדוברת (והיחידה) שהיתה לנו כאן בדצמבר 2013. להלן עיקרי הדברים בהם עסקנו ועיקרי הצילומים שממחישים את אותם.
יוגה בסלון
מגיע שלב כזה בחייהם של מתרגלי יוגה, שבו התרגול השבועי בסטודיו לא מספיק להם. לרוב, הם הגיעו לשלב שבו הם חווים את השפעת התרגול בשיעור ואחריו,
אבל איפשהו באמצע בין שיעור לשיעור התחושה הזאת מתפוגגת ואז מתחילות מחשבות מזן חדש לדגדג את מוחם. מחשבות על תרגול בבית.
"הלוואי ויכולתי להרגיש לעתים קרובות יותר את השחרור הזה בגוף, הלוואי ואפשר היה לחוות את השקט והצלילות האלה בראש בסוף כל יום עבודה מתיש ואת תחושת הרכות הזאת בלב גם בימים לחוצים וקשים"
עם מחשבות מסוג אלה הגיעו אנשים אל הסדנה וזו היתה מטרתה המרכזית: להקנות בסיס טוב לבניית תרגול מאוזן בבית בהתאם לצרכים, ליכולות ולזמן שנתונים לרשותם.
אימון מתמיד ואי היצמדות
על חמישה סוגים של גלי מחשבה דיברה היוגה (יוגה סוטרות לפטנג'לי 1.6) וראו איזה פלא, ארבעה מתוכם גורמים כאב להלן: ידע נכון, ידע מוטעה, אשליה מילולית שינה וזיכרון.
ידע נכון הוא היחיד מביניהם שאינו גורם לסבל. גם ממנו, תאמר היוגה עוד נצטרך להיגמל, אבל לפחות בינתיים הוא לא מוסיף לנו סבל.
אחת הדרכים להתגבר על ארבעת סוגי המחשבה המכאיבים, על פי היוגה, היא באמצעות תרגול מתמיד ואי היצמדות.
זאת למעשה תמצית היוגה כולה. המטרה, חמקמקה למדי ולא פשוטה: לא מדובר כאן רק על תרגול עם הגוף, העניין ביוגה הוא לתרגל כדי להרפות, לתרגל תוך חיפוש חוויית ההרפיה במאמץ.
כדי לעשות את זה, נצטרך לעשות משהו בעניין, להיות אקטיביים, לצאת מהבית ולבוא לשיעור, לפרוש את המזרן - ובו זמנית נצטרך להרפות ממשהו אחר: ממאמץ מיותר או מתוצאות כאלה או אחרות אליהם אנחנו חושבים שצריך להגיע.
כשמתרגלים באופן הזה לאורך זמן עשיה נחושה ללא תלות בתוצאותיה, משהו משתנה במצב התודעה שלנו והופך צלול ובהיר יותר. אנחנו מתחילים לחשוב אחרת, לפעול אחרת ולזוז קצת אחרת בעולם שלנו.
זאת למעשה מהות היוגה באשר היא: לעבוד באופן שיוצר אצלנו שינוי מנטלי.
עקרונות לתרגול אישי
כמו בכל תרגול חדש, גם בתרגול יוגה יהיו דברים שנוכל לעשות שיתמכו ביכולת שלנו ליישם אותו ולהתמיד בו.
דברים שיקלו על השתלבותו באופן הרמוני עם חיי השגרה שלנו מבלי להפר אותם יתר על המידה. דברים שיאפשרו לנו לבצע אותו מבלי לפגוע בעצמנו, שיעזרו לנו להפוך אותו להרגל חדש ויציב בחיים שלנו.
דיברנו על עקרונות לתרגול נכון: כמו זיהוי הזמן הפוטנציאלי המתאים ביותר ביום לתרגול עבורנו, כמו קביעת משך זמן תרגול מתאים, בחירת זמן תרגול בצמוד להרגל שכבר מושרש בשגרה שלנו, בדיקת מצבנו והצרכים שלנו נכון לרגע זה ובחירת התרגול המתאים עבורו.
הסדנה התחלקה לשלושה תחומי תרגול מרכזיים:
1. תרגול מסייע להתעוררות, הנעת האנרגיה והגברת החיוניות.
2. איזון ושחרור הגוף במהלך היום.
3. הירגעות, הרפיה והשקטת התודעה.
תחת שלוש הקטגוריות הכלליות האלה למדנו אלו תרגולים מאזנים מצבים פיזיים ומנטליים שונים כמו כאבי גב, קשיי שינה, מתח ומה עוזר ומשפיע לטובה על כל אחד מהמצבים הכל כך מוכרים לנו מחיי היום היום: הצורך להרגיש חיוניים, הצורך להחזיר איזון לחיים והצורך לחוות שקט.
התעוררות והגברת החיוניות
אחת מתופעות הלוואי המאפיינות את עולמנו כיום היא עייפות. אנחנו עובדים יותר מידי שעות, ישנים פחות מידי, אוכלים יותר מידי בשעות לא מתאימות תזונה שמכבידה על הגוף ומרוקנת אותו מאנרגיה במקום לטעון אותו.
חלק גדול מהזמן אנחנו עייפים, כבדים ומרגישים חסרי אנרגיה: מתקשים להתעורר בבוקר ולהניע את עצמנו ומתקשים לשמור על רמת ערנות וחיוניות לאורך היום. התרגולים שתרגלנו תחת הנושא הזה כללו אפשרויות שונות להעלאת הערנות בגוף, להמרצת הדם וזרימת החמצן והאנרגיה בגוף ולהגברת תחושת החיות הכללית.
בין השאר תרגלנו נשימות מחממות ומעוררות, ריככנו והחיינו את כפות הרגליים, חיממנו ופתחנו את מפרקי הירך להגברת זרימת הדם בגוף, ריככנו את עמוד השדרה ותרגלנו ברכות לשמש שפותחות, מרככות ומעירות את הגוף.
איזון ושחרור הגוף במהלך היום
שגרת החיים של רובנו שוחקת אותנו לעתים קרובות. במיוחד בעולם המערבי קצב החיים שלנו מהיר והדרישות שלנו מהגוף והמוח שלנו הן רבות.
הרבה אנשים חווים מצבים תכופים של מתח פיזי, נפשי ומנטלי בחיי היום יום, ובין אם אורח החיים שלנו לחוץ או לא, כולנו יוצאים מאיזון כל הזמן, חווים מתחים, מכאובים וקשיים.
החכמה היא לדעת איך לפרק את מתח ולהחזיר את עצמנו באופן עקבי לאיזון.
למדנו תרגולים קצרים ופשוטים שאפשר לשלב במהלך היום. במיוחד עבור מי שמבלה שעות ארוכות בישיבה וגם לאלה העובדים עבודה פיזית שמאמצת ושוחקת את הגוף.
התרגול כלל דרכים פשוטות לשחרר בעזרתן את הצוואר והעורף ואת חגורת השכמות והכתפיים, תרגולים יעילים מאוד לשחרור הגב התחתון והרפיות קצרות לטעינה מחודשת באמצע היום.
הירגעות הרפיה והשקטת התודעה
הסוגיה השלישית שבה עסקנו היה הקושי שיש לרובנו להירגע, להרפות ממחשבות ורגשות שליליים ולחוות תחושה של שלווה ושקט בגוף, בנפש ובתודעה.
למדנו טכניקות נשימה מרגיעות במיוחד שמומלצות במצבים של מחשבות טורדניות או סערת רגשות, נשימות שמאזנות ומנקות את המערכת כולה מכל פסולת פיזית ומנטלית שקיימת בה.
תרגלנו טכניקות מדיטציה פשוטות וזמינות שמומלץ לכל אחד להכיר ולשלב ביום יום, ולמדנו כמה תנוחות שנפלא לתרגל ממש כל יום אחרי יום עבודה ארוך, או לפני השינה.
כמו תמיד בסדנאות, גם הפעם היה לנו כיף לתרגל יחד, להעמיק ולגלות דברים חדשים על עצמנו ולצאת חזרה אל העולם קצת יותר צלולים.
להתראות בסדנה הבאה 🙂
ליאת, יוגה ברעננה
פעילויות נוספות שהתקיימו בסטודיו: