כמה מילים עליי

נעים להכיר, אני ליאת מנדל - מתרגלת, חוקרת, מלמדת וכותבת על הפילוסופיה של היוגה ובמיוחד על היכולת ליישם את התרגול שלה בשגרת החיים. תלמידה ומורה בדרך היוגה זה 20 שנה, וכן יוגה תרפיסטית מוסמכת ומוכרת ע"י ארגון היוגה תרפיה האמריקאי ( C-IAYT), וע"י ארגון מורי היוגה של ישראל. אני מלווה אנשים שמתמודדים עם אתגרים גופניים ונפשיים, מקיימת סדנאות וקורסי העמקה למורים ליוגה ומנחה מפגשי הדרכה למורים שזקוקים לתמיכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתרגול והוראת היוגה.

לפני היוגה למדתי תואר ראשון באמנות וחינוך עם התמחות בצילום. עבדתי כמה שנים כצלמת מקצועית והצגתי בתערוכות במוזיאונים וגלריות שונות. הצילום הוא עדיין אהבה גדולה שלי והוא משפיע על האופן שבו אני מתבוננת בעולם.

הכתיבה עבורי היא דרך לביטוי ועיבוד חוויות. מאז שאני זוכרת את עצמי, אני כותבת על כל דבר אפשרי: במחברות, על פתקים, מפיות נייר, קירות, בקבצי מחשב ובקרוב ייצא לאור ספר שיריי הראשון.

מאיפה באתי

הגעתי אל היוגה לגמרי במקרה.

מתוך מצוקה רגשית קשה, אחרי שסיימתי בהצטיינות את לימודי התואר הראשון באמנות וחינוך. היוגה היתה לי בראש ובראשונה גלגל הצלה ועוגן, בזמנים קשים ועם השנים, היוותה עבורי בית ודרך לצעוד בה ולהתמודד באופן תומך עם חיי. כשהצטרפתי לקורס המורים הראשון שלי, בעיקר רציתי לצלול לעומקי הידע של היוגה, בכלל לא חשבתי שמתאים לי ללמד אחרים, אבל כבר מהיום הראשון בקורס המורים היה ברור שאני על השביל הנכון עבורי, וכך קרה שאני מלמדת יוגה פחות או יותר מהשבוע הראשון ללימודיי.

זכיתי במורות ומורים נפלאים שפתחו בפני שערים רבים לעולם המופלא של היוגה. בשנת 2005 התחלתי את דרכי כמורה ליוגה ומאז ועד היום אני תלמידה ומורה בדרך היוגה.

די מהר התחלתי לפגוש אנשים רבים שהגיעו אלי בנקודות שבר ומחלה, ובצמתים שונים של חייהם, מה ששלח אותי להצליב מידע בין הידע העתיק של תרגול היוגה למצבים הרגישים והמיוחדים של תלמידיי, ולבחון בסקרנות איך אפשר לתמוך בהם.

לאורך השנים המשכתי ללמוד ולהתמחות בעבודה עם היוגה ככלי טיפולי במצבים של חולי ומשבר, ואני ממשיכה לחקור ולהעמיק בפילוסופיית החיים העמוקה שלה ובאופן שבו היא תומכת בתהליכי ריפוי והתפתחות. בשנת 2009 פתחתי את סטודיו אננדה ברעננה, ובו אני מלווה תהליכי ריפוי והתפתחות בקבוצות ובאופן פרטני.

מה אני עושה

אני פוגשת אנשים שסובלים מכאבים פיזיים ורגשיים כמו: מחלות כרוניות (נוירולוגיות ואוטואימוניות), דיכאון, חרדה, פציעות ומצבי טראומה. באמצעות הכלים של היוגה, אני עוזרת להם להתארגן ולהתנהל טוב יותר כדי להביא הקלה בכאבים ובסימפטומים שהם חווים, ולשפר את איכות החיים ואת תחושת הרווחה בתוך מציאות חייהם.

ההנחיה שלי משלבת בין הכלים העתיקים של היוגה ביחד עם הידע המערבי החדש שמתגבש במחקר בעשורים האחרונים אודות ריפוי, ומתמקדת בלימוד היוגה ככלי מייצב מול מצבי החיים המשתנים וכדרך למצוא תמיכה ושחרור מסבל במפגש עם חיי היום יום.

המפגשים שאני מלווה הם מרחב לחקירה פנימית שמזמינים כל אחת ואחד להיכרות קרובה עם עצמם ולרכישת כלים גופניים, רגשיים ותודעתיים לחיים יציבים ונינוחים יותר במסע הפרטי שלהם. במקביל אני מלווה מורות ומורים ליוגה ומסייעת להם לעבד ולדייק את עבודתם מול דילמות ואתגרים משדה ההוראה והאימון.

העבודה שלי מרגשת ומשמחת אותי ומהווה חלק בלתי נפרד מחיי ומהמסע שלי
אני אוהבת בכל לבי את המפגש האנושי ואת הריפוי שמתאפשר בו.


  • ממש בקצרה


  • תואר ראשון בהצטיינות באמנות ובחינוך במדרשה לאמנות בית ברל. (2002)
  • מתרגלת יוגה משנת 2003
  • קורס מורים בכירים ליוגה במרכז האטה ראג'ה יוגה בהנחיית יעל זיו. (2005)
  • קורס הוראת יוגה לנשים בהריון ולאחר לידה בהנחיית מירה ארצי פדן (2009)
  • קורס אנטומיה בראי היוגה בהנחיית מעיין ריבק ספקטורמן (2019)
  • קורס יוגה רגישה לטראומה: הכשרה מקצועית לליווי פוסט טראומה על רקע פגיעה מינית בהנחיית ד"ר יעל עידן. (2020)
  • קורס הכשרת מטפלים ביוגה תרפיה מטעם IAYT ארגון היוגה תרפיה הבינלאומי (2023)
  • יוגה תרפיסטית מוסמכת בהכרת ארגון מורי היוגה בישראל וארגון היוגה תרפיה הבינלאומי C-IAYT.


קצת פחות בקצרה

אחת הדרכים להגדיר יוגה היא מפגש עם העצמי ועם העולם: האנשים שמסביב, הטבע וכל עולם התופעות, וכל אלה הם השראה עבור מתרגלי יוגה ומדיטציה וההולכים בדרך פנימית של התפתחות ולמידה. מפגשים ודיאלוגים עם מורות ומורים, מתרגלים של יוגה וחוקרים של דרכים נוספות ושונות מאפשרים למידה משותפת ומעניקים השראה, תמיכה, נקודות מבט מרתקות וכלים יישומיים מעולם היוגה והמדיטציה.

לפניכם חמישה מפגשים ודיאלוגים: שיחות אורח על יוגה, שהתקיימו כשהתארחתי עם אנשים כאלה. כולי תקווה שתמצאו עניין והשראה כפי שאני מצאתי בהם: מרחב לשיתוף, שאלות ושיח פתוח ומפרה אודות התרגול והחיבור שלו לחיי היום יום.


על וויסות גופני הדדי דרך זום

אור נתנאלי הוא פסיכולוג קליני ומאמן אישי. בעיצומה של תקופת הקורונה, במאי 2022, התארחתי בוידאוקאסט שלו ושוחחנו על האופן שבו ניתן לעבוד עם הגוף במפגש דרך הווידאו, ועל העבודה התודעתית שאפשר וחשוב לעשות גם ובמיוחד בזמנים המאתגרים של בידוד חברתי.


על אמונה, כוונה ותרגול

במפגש וידאו נוסף עם הפסיכולוג הקליני והמאמן האישי אור נתנאלי, ובעקבות התכתבות במשך תקופה על השדה החווייתי וההתנסותי של ״אמונה״, גזרנו מספר נקודות מנחות לדיון: למה אמונה מעניינת דווקא עכשיו? שני חילונים? ומה יש לנו לומר בנושא מתוך טיפול ויוגה?

מתוך ראיון במסגרת פרויקט "חוויית ההוויה"


עמיר פריימן הוא חוקר ומתרגל שבילה שנתיים במדיטציה במנזר זן ביפן ולמעלה מ-20 שנה בתרגול רוחני אינטנסיבי בקהילה של EnlightenNext בארה"ב. את עבודת הדוקטורט שלו כתב בנושא חיים מוארים: מחקר פנומנולוגי של מאסטרים רוחניים, בהסתמך על ראיונות שערך עם 32 מאסטרים רוחניים ממסורות שונות ברחבי העולם. בשלהי שנת 2024 החל עמיר במחקר ההמשך שלו על חוויית ההוויה (Experience of Being). הקטע לעיל הוא חלק מתוך ראיון במסגרת מחקר זה.

על השפעת תרגול היוגה על הגוף ועל הנפש


נעם צור-אלמוג היא בעלת הבלוג מרחב של ריפוי. מלווה נשים בתהליכי התפתחות וריפוי בעזרת עבודה אנרגטית, פיסית ורגשית במפגש פנים אל פנים ומרחוק. נעם היא גם חוקרת נלהבת של תהליכי ריפוי ואירחה אותי לשיחהעל האופן שבו העבודה שנעשית עם הגוף ודרך הגוף ביוגה משפיעה על הלך הרוח, על המצב הנפשי ועל החיים שלנו במובן המלא ביותר שיש.

על השילוב בין יוגה וכתיבה


ד"ר עדי מרון-כץ היא מורה ותלמידה של ויג'נאנה יוגה, יוגה רגישה לטראומה וחשיבה הכרתית, מאירת דרך במסע אל הפנימי שבנו באמצעות כלים מופלאים של עבודת גוף והתבוננות בכתיבה. בעיסוקה הנוסף היא דוקטור לפיזיולוגיה של המוח וחוקרת את הקשר בין מצב רגשי נפשי לפעילות מוחית. בשיחה זו אנו מדברות על השילוב בין יוגה וכתיבה.